logo windows 11

DHCP DNS server wordt overruled door profilednsserver

In het veld was er een laptop die maar steeds niet de juiste DNS server kreeg toegewezen. Ondanks dat de netwerk instellingen aantoonden dat de DNS Servers door DHCP zouden dienen te worden toegewezen, was dit niet het geval. Niets van het interne netwerk was te resolven en een ipconfig /release en ipconfig /renew resulteerden consequent in Google’s DNS servers op het WiFi netwerk.

Ook de netsh winsock reset en netsh int ip reset hadden niet het gewenste resultaat, dus was het verder zoeken. Zo kwam ik bij de Windows Registry uit, waar ik in de sleutels wel degelijk de juiste naamservers terug zag bij DHCPNameServer. Iets verder zag ik ook “profilenameserver” en diens waardes kwamen overeen met wat ik op de WiFi adapter zag toegepast zijn (met een ipconfig /all). De aanname is dat de profilenameserver in beeld is gekomen na het op fixed instellen van de DNS servers terwijl het IP wel op basis van DHCP moest worden toegewezen.

Aangezien de gebruiker in kwestie dit issue op meerdere netwerken had, ging ik ook in de rest van deze registry key kijken en ook daar zag ik bij een deel van de netwerken deze profilenameserver entry terugkomen. Na het maken van een backup van dit deel van de registry besloot ik om de entries te verwijderen. Dit bleek de oplossing van het probeem.

Dus open regedit en ga naar :

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{netwerkinterfaceinkwestie}\netwerkid

Haal daar onder alle netwerk id’s de entry profilenameserver weg en je probleem is opgelost.