VMware ESX homelab server Minisforum MS-01 Fatal CPU mismatch PSOD

De installatie van VMware ESX op een Minisforum MS-01 gaat niet geheel zonder slag of stoot. De geinstalleerde moderne 13de generatie Intel CPU met power en efficiency cores geeft je een Fatal CPU mismatch PSOD (purple screen of death) bij de boot van de installer.

Herstart en druk bij de boot melding meteen <SHIFT> + <O>. Voeg onderaan bij de setup opties meteen de onderstaande optie toe aan de boot optie die er staat (runweasel cdromBoot000) en druk daarna op enter..

cpuUniformityHardCheckPanic=FALSE

Wat volgt is een standaard installatie van VMware zoals je gewend bent.

Na de installatie wil de host rebooten, via de MEBX, wilde de <ALT+F1> optie om naar de shell te gaan niet lekker werken. Het scherm bleef op zwart, dus dan rest een reguliere herstart en om nogmaals handmatig de boot optie via <SHIFT>+<O> aan te passen… Voeg dus cpuUniformityHardCheckPanic=FALSE toe boot-optie en druk op enter.

Natuurlijk willen we dat de boot optie automatisch voorzien wordt van de cpuuniformityhardcheckpanic=false. Daarom zetten we dit in de /vmfs/volumes/BOOTBANK1/boot.cfg. Enable de esxi shell en ssh om via putty vi te starten op de host en de aanpassing te maken.

Om dit in de toekomst ook bij updates / upgrades af te vangen, moeten we het nog als kernel optie wegschrijven.

esxcli system settings kernel set -s cpuUniformityHardCheckPanic -v FALSE
esxcli system settings kernel set -s ignoreMsrFaults -v TRUE